11.12.2008

3 julegavetips til under 10 pund

Julepresanger er en tricky ting. Og det finnes mye tung litteratur på hvorfor vi synes det er så komplisert. Gaven skal helst si noe om både avsender og mottaker. Den "perfekte gave" skal helst vise at du kjenner mottakeren godt, noe som gjør det vanskelig å benytte seg av de mange gavetipslistene som finnes i mange kulørte blader nå rett før jul. Vi i Tekstbehandlingsprogrammet sitter heller ikke på en magisk løsning - men vi håper likevel å være til hjelp. Så her får du tre tips til gaver du kan gi bort med hevet hode, uten at mottakeren sovner over den hver kveld i en måned før hun gir opp. Og ikke minst: Du får tak i alle tre til under 10 pund på amazon - inkludert frakt.

1) Fay Weldon: The Hearts and Lives of Men
Første anbefaling kommer opprinnelig fra New Zealand, men ankom England som 14-åring. Hun startet som tekstforfatter i reklamebransjen, hvor hun blant annet forsøkte å lansere slagordet "Vodka gets you drunker quicker", men desverre ble stoppet av en sjef som mente det var lite egnet til å selge vodka. Spør du meg er det liten tvil om hvem som ville gått av meg seieren om de faktisk hadde forsøkt.

I 1967 debuterte hun med romanen "the fat womans joke", og siden har hun utgitt nærmere 30 skjønnlitterære bøker, i tillegg til essays, anmeldelser og adaptasjonsarbeid for BBC. Det har handlet mye om kjønn, kropp og makt. Forfatteren det dreier seg om er Fay Weldon

Hun er en sylskarp iaktager, og så slem med dem hun beskriver at hun har blitt skjelt ut av alt fra machister til feminister. En av hennes mest kjente romaner er "the love and life of a she-devil", eller "En hun-djevels bekjennelser" som den heter på norsk. Boka ble filmatisert med Roseanne Barr og Meryl Streep i hovedrollene, og er Weldon på sitt beste; utspekulert, hevngjerrig og skarp. For en ekte Weldon-fan er historien om den forsmådde hustruen som vier sitt liv til å ødelegge ektemannen drøy og deilig. For uinvidde slektninger som triller av stolen i ribberus, så kan det være lurt å starte litt mykere. Og da skal du gi bort "The hearts and lives of men". Weldon selv sier det er en julefortelling, og en kjærlighetshistorie med lykkelig slutt. Som forsåvidt er sant, men mange ironiseringer over menneskeheten på veien. Og ikke minst er den full av Weldons karakteristisk treffende observasjoner. Yndligssitatet mitt fra romanen avleveres med samme nonchalanse som slagordet for vodka, og er like sant: Rich people stay rich, because they are mean.

Weldon er befriende og morsom på samme tid. Anbefales alle som liker å knise over ondskapsfulle bemerkninger på pauserommet.

2) Tom Robbins - Still Life With Woodpecker

Andre anbefaling må sies å være Fay Weldons strake motsetning. Tom Robbins er en sann hippi fra Seattle, skjeggete, ordrik og glad i menneskeheten og absurde tankeeksperiment. En av hans mest kjente titler har også blitt film. Uma Thurman spilte hovedrollen i "Even cowgirls get the blues", en historie om Sissy Hankshaw med de enorme tomlene og et uovertruffent talent for haiking. Men fortellingen du skal gi bort til jul er også en kjærlighethistorie - som prøver å finne svaret på det eneste viktige spørsmålet: Hvordan få kjærligheten til å vare?


Tom Robbins "Still Life with Woodpecker", eller "Prinsessen og Hakkespetten" anbefales til alle med kjærlighetssorg, eller Tor Åge Bringsvær-fans som vil prøve noe nytt.

3) Black Books - Collected Series

Siste anbefaling er juks og fanteri og slett ikke en bok, men siden all handlingen foregår i en bokhandel er den likevel litterær nok til å havne på lista. Irske Bernhard forsøker å drive bokhandel i London, til tross for at han hater kundene sine. Til hjelp har han den nevrotiske assistenten Manny, og kvinnen i butikken ved siden av, Fran


Dette er tre sesonger med med røyking, drikking, mislykkethet og fantastiske one-linere.

Anbefales alle med sans for svart, britisk humor. Bortsett fra til de som forsøker å ha en hvit måned, eller slutte å røyke: det er fysisk umulig mens man ser på denne serien.

Ingen kommentarer: